Bodega Pago de Carraovejas

När José Maria Ruiz för snart 40 år sedan ville servera ett utmärkt Ribera vin i sin restaurang, kunde han inte hitta en som levde upp till hans höga krav. Det är därför han bestämde sig för att starta sin egen vingård: Pago de Carraovejas, som levererar toppkvalitet på samma nivå som områdets allra bästa vinhus.

Läs mer
 




Historien om Bodega Pago de Carraovejas

 José Maria Ruiz Aragoneses, öppnade sin egen restaurang i Segovia i 1982, och det blev med tiden hans entrébiljett till en karriär som vinproducent. På den tiden var Ribera del Duero vinerna i första hand ett lokalt fenomen som serverades på områdets restauranger i enkla keramik kannor. Det ändrade Ruiz på, då han började köpa in något bättre vi på flaskor, men han var aldrig helt nöjd. När han inte kunde hitta något bra, bestämde han sig för att göra det själv.

Bland de mest betydningsfullla i Ribera del Duero

Det var början på ett vinäventyr, som med grundandet av Pago de Carraovejas förde José Maria hela vägen upp bland de mest betydelsefulla Ribera del Duero producenterna. 1987 ledde han en grupp investerare som sökte den perfekta platsen att etablera en vingård. Valet föll på Peñafiel och de sydvästvända sluttningar och terrasser på Carraovejas ("fårens väg"), som från äldre tid hade rykte om att vara det bästa terroir där druvorna mognade bäst. Till skillnad från många andra, investerade de inte i marker som redan var planterade med vinstockar, utan valde i stället exakt de kloner som kunde uppfylla ambitionerna som José Maria Ruiz Aragoneses hade med sitt vin. Vinstockarna planterades på en 850 metes höjd på 25 hektar mark, och det första vinerna kunde tappas 1991.

Bodega Pago de Carraovejas i dag

Sedan dess har Pago de Carraovejas vuxit till en avsevärd storlek. 200 hektar är nu planterad med vin-först och främst Tinto Fino (Tempranillo) och även mindre mängder Cabernet Sauvignon och Merlot, som framgångsrikt införlivas i bodegans olika cuvéer. Framgång är kännetecknet för den utveckling som vingården har genomgått. Ett imponerande vineri, som växer och moderniseras är ramen för produktionen av högkvalitativa viner, där alla framställs med största omsorg och lagras i de mer än 3000 ekfat, som bodegan har i sin källare.

2007 överlät José Maria det dagliga ledarskapet till sin son Pedro. Han hade ursprungligen tagit en utbildning som psykolog och arbetade de första åren efter examen som en parterapeut och social psykolog på Röda korset innan han öppnade sin egen praktik. Men till skillnad från sina fyra bröder, följde han sin fars fotspår, och det visade sig vara ett bra beslut. På 10 år har Pago de Carraovajes vuxit från 15 till 90 anställda och produktionen är nu upp till ca 850 000 flaskor per år.