Bodegas Exopto

Tom Puyaubert är ursprungligen ingen vinbonde. Han sålde träfat/tunnor från det berömda franska tunnbunderi-företaget Saury. När han fick i uppdrag att leda ett stort försäljningsuppdrag i Spanien, flyttade han från Bordeaux till Rioja. Detta var år 2000. Tre år senare, hade Patrick förälskat sig så mycket i regionen att han valde att bosätta sig där permanent, för att?... jo, naturligtvis, göra vin.

Läs mer
 



Historien bakom Bodegas Exopto

Hans möte med några av de största och duktigaste vinmakarna i Rioja inspirerade honom att etablera sin egen Bodega i LaGuardia. Det var början på Exopto, som idag producerar röda och vita viner, som uttrycker en modernt och klassiskt strategi till vinproduktion.

Träets inflytande på vinet var naturligtvis Toms stora intresse, och filosofin bakom hans viner är att användningen av ekfat ska bidra på ett återhållsamt och positivt sätt för att karakterisera vinet. Hans mål är först och främst att göra viner med mer färg och friskhet, bättre frukt och rätt dosering av trä. I den processen, använder han naturligtvis bara de finaste franska ekfaten.

Exoptos 10 hektar mark, ligger i Rioja Alta och i Monte Yerga i södra Rioja. Vinstockarna är mellan 30 och 90 år gamla och ligger på en 200-600 meters höjd. De traditionella spanska druvorna Graciano, Tempranillo och Garnacha odlas först och främst, som antingen blandas eller ingår i enkel-druvs vinerna