Bourgogne vin

Bourgogne är en världsberömd vinregion i centrala Frankrike, som är både älskad och känd för sina röda och vita viner. Bourgogne är samtidigt en fransk vinregion, som är ett stort lapptäcke av regioner, vinmarker, årgångar och producenter. En vinregion, som för nybörjare är en ganska stor utmaning att förstå, och som rymmer tillräckligt med appellationer, producenter, marker och årgångar i en livstid för passionerade vinälskare.

Läs mer
 


























Den mest hypade vinregionen i världen

Bourgogne är, naturligtvis, en av de mest hypade och mystiska vinregioner i världen. En vinregion som är svår att förstå men som levererar några av världens absolut bästa viner. Och oavsett hur svårt det kan vara att fullt förstå denna vinregion, kan du trösta dig med att du alltid kan vara säker på att en röd Bourgogne framställs på 100% Pinot Noir, och en vit Bourgogne på 100% Chardonnay. Så långt är allt bra.

 Från Chablis i norr till Beaujolais i söder, sträcker sig Bourgogne över endast 30 000 hektar vinmarker. De rymmer lika många olika stilar som det finns vinhus och marker. Från lätta, enkla och fruktiga viner till viner med stor komplexitet och en mängd olika nyanser.

Bourgogne är vårt hjärta

Det är ingen hemlighet att Bourgogne är vårt hjärta-den plats där hela vinintresset började. Bourgogne är för många människor en helig plats i vinvärlden. Ingen plats i världen kan Pinot Noir och Chardonnay bli så komplext, väldigt lagringsbar, och på en gång vara både delikat och koncentrerad!

Namn som Chambertin, Romanée-Conti, Montrachet, Richebourg och Clos de Vougeot, gör vuxna svaga i knäna och kvinnor röda om kinderna!! Vive La France!

De fyra klassificeringarna i Bourgogne:

  • Regionala och kommunala appellationer AOC (utgör cirka 80% av den totala produktionen i Bourgogne)

  •  Lieu dits (kommun viner som bara är en nivå högre än AOC och som anger vin markens namn)

  • Premier Cru (utgör cirka 15% av den totala produktionen och består av förstklassiga områden i en kommun)

  • Grand Cru (utgör ca 2% och består av de bästa vinmarkerna i Bourgogne. Framställs ofta för långtidslagring och skördeavkastningen får inte överstiga 35 hektoliter per hektar)

Chablis – världskänt vitt vin

Chablis-ett världsberömt varumärke och ett älskat vitt vin från Bourgogne. Ett märke i sig själv, som produceras i den nordliga delen av Bourgogne på 100% Chardonnay. De klimatiska och geografiska förhållanden som råder i Chablis skapar viner med stor friskhet och mineralitet – med eller utan fatlagring. Vita viner som är idealiska för ostron, skaldjur och lättare fiskrätter. Både Chablis och det lika berömda Beaujolais är formellt en del av Bourgogne, men är ansedda i dag som självständiga områden. Chablis är stor popularitet och spridning över hela världen. Beaujolais eftersom många inte anser att detta område som äkta Bourgogne.

De mest använda druvsorterna i Bourgogne

Upp till 8-9 olika druvsorter används i Bourgogne, men det finns fyra druvsorter som står för den största delen av den totala vinproduktionen. Dessa är två gröna druvsorter och två röda druvsorter. Bourgogne har ett kontinentalt klimat, som ger kalla vintrar och varma somrar, och oavsett säsong mycket instabila väderförhållanden. Det sätter också sina spår på skördarna, som varierar kraftigt i både kvantitet och kvalitet år efter år.

  • Chardonnay (den gröna druvsorten, som är synonymt med vit Bourgogne. Utbredd i norra Bourgogne-regionen Chablis och Côte de Beaune. Chardonnay druvan får mycket av sin karaktär från sin terroir, vilket gör dessa vita viner från Chablis mycket intressanta och eftertraktade)

  • Aligoté (en grön druvsort lever ett lugnt liv i skuggan av Chardonnay. Används både i vit Bourgogne och i Cremant de Bourgogne)

  • Pinot Noir (den kungliga druvan i röd Bourgogne utgåvan. En ömtålig och bräcklig druvsort som trivs i det svala klimatet i t.ex. Côte d'Or, där du också finner alla Grand Cru-marker)

  • Gamay (den andra röda druvsorten i Bourgogne, som används bland annat i de lätta och ljusa Beaujolais röd viner)