Bruno Giacosa

Bruno Giacosa var den obestridde mästaren i Piemonte. Hans Barolo och Barbaresco är, utan tvekan, de mest eleganta och långlivade vinerna från området, skapade med en imponerande känsla av perfektion och finess. Dottern Bruna har lyft arvet och är nu i färd med att göra konsten efter sin far.

Läs mer
 

Historien om Bruno Giacosa

Inte för ingenting var Bruno Giacosa känd som "Il Maestro"-mästaren. En man med få ord, men med en enorm kunskap och inflytande på vinproduktionen i en av Italiens viktigaste vinregioner: Piemonte. Han uttryckte sig bara i korta meningar och föredrog istället att låta sina viner tala.

Som 15-åring började Giacosa arbeta i sin farfar och fars négociant-företag. Han producerade sin första enkelmarks-Barbaresco 1964-och fortsatte fram till sin död i januari 2018. Varje mark, varje parcel... ja, även varje vinstock i Barolo och Barbaresco kände han. Redan som ung man insåg han vikten av att välja de bästa terroirer och satte sig därför grundligt in i det. Samtidigt var han en fantastisk smakare, och hans arbete i källaren i staden Neive drevs av en extrem känsla för detaljer och en brinnande önskan att uppnå det perfekta resultatet, det kompletta vinet. Varje gång. Hans perfektionistiska inställning till vinframställning innebar att han ibland inte ville sätta sitt namn på sitt vin. Hela årgångar som till exempel 2006 och 2010-han släpptes aldrig under sin egen etikett, och vinet såldes istället som bulk. Det var bara inte tillräckligt bra, menade han.

När Bruno Giacosa drabbades av en hjärnblödning i 2006, var han tvungen att dra sig ur produktionen under en tid. Hans dotter Bruna var redan en etablerad del av vingården, och i samarbete med oenologen Dante Scaglione, behöll hon den höga kvalitetsnivån. Scaglione reste några år senare, men återvände 2011, då  han och Bruna Giacosa skulle på allvar lyfta ett tungt arv. Arvet från Il Maestro-mästaren Bruno Giacosa.