Ceretto

Ceretto bemästrar de klassiska Piemontevinerna som Barolo och Barbaresco. Men även den vita Blange på Arneis druvan är ett fantastiskt bevis på den kvalitet som finns på denna vingård i nordvästra Italien. Den har gjort familjen Ceretto till en av de mest kända sedan början av 1970-talet.

Läs mer
 

Historien bakom Ceretto 


Vad Angelo Gaja är och har varit för Barbaresco, är bröderna Bruno och Marcello Ceretto detsamma för Barolo. Som bärare i den första vågen av modernismen i Piemonte inkluderade deras ungdomsuppror på 1960-talet varken med vänster dogmer eller medvetandehöjande droger. För Ceretto-bröderna och andra likasinnade, bestod upproret mot föräldrar generationen i ett helt nytt tankesätt om behandlingen av den besvärliga men unika Nebbiolo-druvan, som för vitikultur och vinifikation hade varit oförändrad sedan mitten av 1800-talet.

Moderniseringen av metoderna i Piemonte bestod i kraftig reduktion av skördeavkastningen, temperaturkontrollerade jäsningstankar – i rostfrittstål, kortare macerationsperiod med frekvent överpumpning, som tillsammans med en allmän höjning av hygienen i källaren, eliminerade bror parten av de nedbrytande och oxidationsinducerande mikrokulturerna. Kombinerat med en efterföljande lagring på mindre, nya träfat, resulterade detta i mildare, fruktigare och mer användbara viner.

 Även om de moderniserade vinerna mognar fortare än traditionella, var det, efter internationell måttstock, väl förberedda och mer tillmötesgående viner. De gammaldags framställda, tannin rika och oftast lätt oxiderade viner kunde inte längre gömma sig bakom etiketten "regional charm".

 Ceretto i dag

Idag har Ceretto förvandlas till ett lyxvarumärke, som har 135 hektar marker uppdelade på inte mindre än 9 vingårdar och 4 vinerier, som alla är flashiga arkitektoriska mästerverk, förutom den två-stjärniga Michelin restaurangen Piazza Duomo och det tillhörande matställe La Piola i Alba, Relanghe konfektyrfabriken, och engagemanget i både chokladtillverkning och ostproduktion.

Ceretts viner är värda en närmare studie. 1982 lade den briljanta grafiska designern, Silvio Coppola, grunden för Cerettos signifika etiketter, vars eleganta hantverk harmoniserar utmärkt med den vinösa stil som har blivit Cerettos adelsmärke: subtila, djupa och komplexa viner.