Champagne

Festliga bubblor. Eleganta smaknyanser. Korkar som flyger och ljudet av glasets klingande möte när du skålas i Champagne. De duktigaste producenterna med de bästa druvorna från de mest attraktiva marker, skapar underverk i Champagne området. Deras viner kan du hitta på våra hyllor-som du kan hitta flaskor som är vackra och fulla av finess, och där du får hög kvalitet på en mer prisvärd budget.

Läs mer
 













Det bästa mousserande vinet i världen

Champagne är världens mest raffinerade vin, som är extremt komplexa och på grund av deras naturligt höga syra, otrolig lagrings värdig! Det är inte utan anledning som det finns många som betraktar Champagne som det bästa mousserande vinet i världen. Champagneområdet i nordöstra Frankrike är den enda plats på jorden där producenterna får använda Champagne beteckningen och området är endast på 35 000 hektar. De två stora Champagne städerna Épernay och Reims är ledande, men det är särskilt när vi ser på kvalitet.

För det är bara varje tolfte av alla mousserande viner som säljs, som kommer från Champagne. Detta beror delvis på det faktum att mängden Champagne av naturliga skäl är begränsad eftersom området inte är större än det är-och det beror på att priset är ganska högt eftersom efterfrågan är enorm när du håller det upp mot den mängd som vinodlarna kan producera.

Champagnens tre druvsorter

Sätter du kurs från Paris till Luxemburg och Tyskland, så kommer du att nå Champagne när du är ungefär halvvägs. Du ska lägga till 150 kilometer innan du når det himmelsrika området, som består av 320 mindre områden-eller "Crus", som de kallas. Vinmarkerna sträcker sig längs bergssluttningarna, där de bidrar till det charmiga och vackra landskapet i området.

Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay

När du kommer nära vinstockarna och druvorna, finner du att det finns tre olika druvsorter. Dessa är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. De är nästan jämnt fördelade på markerna, men det finns några fler Pinot Noir-marker än det finns Pinot Meunier och Chardonnay.

Oftast är druvsorterna väl sammansatta i blends , men även individuellt. Till exempel, har Champagne, som endast består av Chardonnay, beteckningen Blanc de Blanc, medan vin, som endast består av Pinot Noir, kallas för Blanc de Noir. Pinot Meunier används nästan aldrig ensam, men som i stället bidrar till att skapa de fylliga och fruktiga nyanser i de blandade Champagner.

Värt att veta om Champagne

När du kommer igång med din Champagne upplevelse, ska du veta att det finns tre övergripande klassificeringar av Champagne. Detta inkluderar Non-Vintage, Vintage och Cuvée Prestige.

Non-Vintage

Non-Vintage är Champagne utan årgång. Den består av en blandning av druvor från olika årgångar, och det kommer vanligtvis att finnas i lägsta prisnivån.

Vintage

Vintage Champagne är en årgångschampagne där alla druvorna kommer från ett enda skördeår. Man kan se detta genom att finna en årgång på etiketten. Detta är Champagne i en högre prisklass, eftersom vinerna produceras endast under detta år då skörden är tillräckligt bra för druvorna att klara sig utan att blandas med andra. Det sker i genomsnitt var tredje år, men naturligtvis kan det variera.

Cuvee Prestige

Cuvee Prestige är den finaste och dyraste Champagne varianten. Det produceras endast i de allra bästa skördeår, och här låter producenten vinet lagra lite längre på sin fällning, än man gör med andra sorters Champagne. Det bidrar till en utomordentligt god kvalitet i både smak, doft och struktur i bubblorna.

Champagnens sötma

När du har blivit bekant med de tre olika nivåerna av klassificering, kan du börja studera olika grader av sötma i Champagnen. De sträcker sig från Doux till Brut Naturel, där Doux har mest sötma, och Brut Naturel är snustorr. Brut är i mitten av nivåerna och det är Brut-vinerna som träffar den bredaste smaken.

Vinmakaren styr sötman genom att bestämma när man ska stoppa andra jäsningen. För när en Champagne jäser för andra gången, är det inte bara för att skapa kolsyra, men också för att låta jästen äta det socker som är kvar för att bilda alkohol. Om jäsningen stoppas tidigt, kommer det att finnas mycket socker kvar- om jäsningen fortsätter, kan allt socker ha försvunnit, och då har du en Brut Naturel.

Champagne är definitivt inte bara Champagne. För även om Champagne är helt sin egen, så har den också enormt många nivåer, variationer och stilar, och det är en fantastisk upplevelse att upptäcka de många olika intryck, som kan uppstå i denna lilla nordöstra-franska vinregionen.