Chateau Beausejour Duffau Lagarosse

Sedan 2007 har detta 1. Grand Cru class slott haft en stadigt stigande kvalitets kurva. Detta beror på att två av Bordeaux mest erfarna vinmakare, har gjort alla nödvändiga förbättringar på marker och källare.

Läs mer
 

Historien om Chateau Beausejour Duffau-Lagarrosse

Ursprungligen fanns det bara ett slott som hette Beau-Séjour i Saint-Emilion. Slottet grundades 1847 och bestod då av 14 hektar vinmarker, som med tiden delades upp mellan döttrarna till dåvarande ägaren Pierre-Paulin Ducarpe, 1869. Efterhand uppstod det sistnämnda Château Beau-Séjour Becot och dess systerslott Beauséjour Duffau-Lagarrosse. Den senares namn beror på äktenskapet mellan Ducarpe dotter till Monsieur Duffau-Lagarrosse, som gärna såg sitt namn pryda huvudporten på ett äkta vinslott. 

Chateau Beausejour Duffau Lagarrosse i dag

I Idag ägs Château Beauséjour Duffau-Lagarrosse av kusinerna Christophe Redaud och Vincent Duffau-Lagarrosse. I praktiken är dock vinproduktionen överlåten till två erfarna herrar: Stéphane Derenoncourt som konsult och Nicolas Thienpont som chef. Detta skedde 2009, och har sedan dess förbättrats på att bibehålla och inte minst öka kvaliteten på vinerna. Dem rankades som 1. Grand Cru Class B-vinerna-den näst högsta klassificeringen i 1955 klassifikationen för Saint-Emilion .

Detta har kunnat skett eftersom det är  bättre dränering i marken, mer effektiv uppbindning av vinstockar, begränsad skördeavkastning och strikt sortering av druvorna, som först plockas efter optimal mognad. I källarna används den nyaste tekniken och verktygen, och resultaten har varit extremt märkbara.

Beauséjour Duffau-Lagarrosse har idag en yta på 6,5 hektar, planterade med vinstockar som har ett genomsnitt på 35 år i Saint-Emilion. Fördelningen på druvsorterna är: 81% Merlot, 16% Cabernet Franc och 3% Cabernet Sauvignon.