Château Clerc Milon

Tar man en titt på Château Clerc Milon, kan man verkligen konstatera att framtiden har nått Médoc halvön. Själva slottet, som för övrigt inte alls är ett slott, utan är snarare en modern produktionsbyggnad är utformad som ett tempel med trä-klädda murar, glas och sten, drivs med grön energi från 300 kvadratmeter solceller på taket. Och på markerna är de dem första som använder en robot för att hantera en del av skördearbetet.

Läs mer
 

Mer om Château Clerc Milon

Olika ägare har sedan 1800-talet styrt över Clerc Milon, och egendomen har varierat i storlek beroende på vem den tillhörde. Det var först 1970 som saker och ting verkligen föll på plats, när Baron Philippe Rothschild köpte detta 5. Cru-slott. Läget i Pauillac hade alltid varit storslaget, men marker och byggnaderna var i en sorglig konstruktion. Baronen var mycket väl medveten om detta. Men han såg potentialen och började en stor renovering av hela vingården. Rothschild, som inte var helt omedveten om värdet av både branding och PR, passade då på att ge Clerc Milon en ny identitet-precis som han hade gjort med 1. Cru-slottet Mouton Rothschild. Han skapade bl.a en ny och annorlunda etikett-som senare ändrades till nuvarande-med två dansande clowner. Men det viktigaste av allt var, att vinerna i Clerc Milon förbättrades markant.

Chateau Clerc Milon i dag

I Idag är egendomen på 41 hektar, med vinstockar fördelade på 247 parceller. Detta gör arbetet på markerna svårt, så nu är strävan att lägga fler av parcellerna tillsammans. 50 % av vinstockarna är Cabernet Sauvignon, 36 % Merlot, 11 % Cabernet Franc och resten Petit Verdot och Carménère. Medelåldern är ca 50 år, även om vissa av vinstockarna är betydligt äldre. Exempelvis Carménère, som planterades så långt tillbaka som 1947 och är förmodligen den äldsta kvarvarande av den sorten i Bordeaux.

De nya moderna produktionsanläggningarna har hjälpt till att höja kvaliteten på Clerc Milon-vinerna. Framför allt har de senaste årgångarna visat ett avsevärt uppsving, och med hjälp av ekologiska och biodynamiska metoder i vingårdarna, samt urvalet av enbart mogna druvor som säkerställer en hög nivå av druvmaterial- noteras allt detta markant i vinerna.