Chateau Montrose

Montrose är ett sådant förförande vin, att miljardären Martin Bouygues bara var tvungen att köpa slottet. Avsevärda investeringar har bidragit till att bibehålla vinets position, som en av Bordeaux allra största.

Läs mer
 

Historien om Chateau Montrose

"Rose" betyder rosa på franska. Legenden säger, att när fartygen på Gironde floden seglade förbi Montrose och såg ljungen blomma på backarna, pekade sjömännen på detta landskap och pratade entusiastiskt om "Le Mont Rose"-den rosa backen. Familjen Dumoulin som under 1800-talet ägde slottet, fick höra talas om detta. De gillade namnet, och därmed blev La lande de L' Escargeon ändrat till Château Montrose..

Chateau Montrose klassificerades 1855 som 2nd Cru och såldes fem år senare till Mathieu Dollfus, som byggde om slottet helt från grunden. Redan på den tiden, hade vinerna från Montrose ett rykte om sig att vara storslagna. Familjen Charmolue som kom dit 1896, som tidigare gjort vin på COS D' Estournel-och även i Saint-Estèphe,-var också fullt medvetna om slottets förutsättningar och kvalité. Dem var en av de första i Bordeaux som själv buteljerade vinet. Egendomen var familjens ägodel i tre generationer.

De rika bröderna Martin och Olivier Bouygues, som bland annat grundade telekomföretaget Bouygues Telecom, äger nu Château Montrose. Det sägs att Martin Bouygues smakade den magiska årgången 1989, och uppgav då att om han någonsin fick möjlighet att köpa detta berömda vin slott, skulle han definitivt slå till.

Möjligheten kom 2006, och med att anställa Jean-Bernard Delmas från 1st Cru slottet Haut-Brion, var slottet i bästa händer. Bouygues Brothers investerade ytterligare flera miljoner i en renovering av egendomen med en toppmodern produktionsanläggning, både på vin marken samt i källarna. Bl.a skaffades en så kallad hagel kanon, som med hjälp av ultraljudsvågor förebygger skador på vinstockarna om svåra hagelstormar sker.

Vinerna från Chateau Montrose

Montrose har en yta på 95 hektar, varav de flesta markerna är planterade med vin. Vinstockarna är i genomsnitt 40 år gamla. Vissa Cabernet-Sauvignon-rankor är dock från 1932. Distributionen av druvsorterna är ganska klassiska för Saint-Estèphe: 60% Cabernet Sauvignon, 32 % Merlot och resten Cabernet Franc och Petit Verdot, varav knappt hälften odlas organiskt. 55% av skörden ingår i första vinet. 30% blir till andra vinet La Dame de Montrose, och druvorna som härstammar från de yngsta vinstockarna ingår i det tredje vinet Saint-Estèphe de Montrose.