Chateau Pape Clement

Vinerna från Chateau Pape Clement framställs med hjälp av den modernaste tekniken och är idag bland de allra bästa i Pessac Léognan.

Läs mer
 

Historien om Chateau Pape Clement

Pape Clément kan med all rätt kallas ett Påves slott. Vi går tillbaka till 1305, då den mycket vin glada kardinal Bertrand de Goth utsågs till påve Clément V, som dessutom fick ett slott med tillhörande vinmarker i Pessac-Léognan. Påven var själv ivrigt involverad i vinproduktionen, men när påvens hemort flyttades till Avignon 1309, lämnade han över slottet till ärkebiskopen av Bordeaux. Han hedrade påven, genom att ge det namnet Château Pape Clément.

Egendomens har sedan dess ärvts från ärkebiskop till ärkebiskop. Vinet producerades först enligt den gamle påvens föreskrift, men efter den franska revolutionen förlorade kyrkan rättigheterna till slottet. Det såldes 1939 privat till Paul Montagne. Under de kommande decennierna, offrades stora summor pengar för att få slottet och dess viner tillbaka till dess tidigare höga kvalitetsnivå, men det var först när affärsmannen Bernard Magrez tog över egendomen på 1980-talet, som allt föll på plats.

Magrez, som äger flera vingårdar även utanför Frankrikes gränser, hade en ambition att lyfta Pape Clément viner till toppen av Grand Cru Classens pyramid. Detta kunde endast åstadkommas genom massiva investeringar i ny teknik, begränsad skördeavkast, samt användning av de bästa franska ekfat. Vingårdarna flögs över med drönare, som med infraröda kameror registrerar mognaprocessen som talar om för oenologer, när det är bäst att skörda de enskilda vinstockarna.

Chateau Pape Clement idag

1993 blev den hyllade vinmakaren Michel Rolland anlitad som konsult. 2009 belönades den röda utgåvan av Château Pape Clément med 100 poäng av den inflytelserika vinkritikern Robert Parker.

Förutom den röda och den vita Pape Clément producerar vinslottet även det andravinet Le Clémentin och det tredjevinet Le prelat.