Chateau Smith Haut Lafitte

Florence och Daniel Cathiard väckte Smith Haut Lafitte ur sin törnrosasömn, och slottet är nu klassats bland de allra bästa i Pessac-Léognan

Läs mer
 

Historien om Chateau Smith Haut Lafitte

Det gifta paret Florence och Daniel Cathiard förälskade sig i Château Smith Haut Lafitte 1990. Inte bara på grund av den vackra omgivningen i Pessac-Léognan, men också för att det var en av de få vingårdar som både producerade vitt och rött vin. Paret var tidigare tävlings skidåkare med bra resultat, bl.a i Olympiska spelen och hade därefter skapat en förmögenhet för handel inom sportartiklar. Nu var det dags att investera en del av tillgångarna i ett Bordeaux slott med stor potential.

Smith Haut Lafitte är från 1365, då Dubosc familjen planterade de första vinstockarna här på vad som då var känt som Lafitte Plateau (Haut Lafitte) i Graves regionen. 1720 köpte den skotska vinhandlaren George Smith, och satte hans namn på vinet, som då blev Smith Haut Lafitte. När det gifta paret Cathiard tog över vingården från vinexportören Louis Eschenauer, var det inte precis känt för att producera kvalitetsviner. Slottet upplevdes som "The sleeping beauty" (Törnrosa) och det krävde stora ansträngningar-och flera miljoner-för att väcka det till liv och skapa den Smith Haut Lafitte, vi känner idag.

 En av de första sakerna som Cathiard paret ändrade på, var användningen av skördemaskiner. Processen var för våldsam för druvorna, och dem gick därför över till att skörda för hand. Produktionsanläggningarna moderniserades också. För att vara säkra på att dem hade de bästa ekfaten att arbeta med, började dem själva tillverka dem. Senare introducerades även optisk sorteringsutrustning i källaren, och på markerna började man använda satellitövervakning-det så kallade Oenoview-systemet, som med stor noggrannhet avgör när varje vingård är redo för skörd.

Chateau Smith Haut Lafitte idag

Alla dessa kraftansträngningar och investeringar har burit mycket frukt till Smith Haut Lafitte, som under 2000-talet och fram till idag, har upplevt ett betydligt kvalitetslyft och är nu bland de bästa slotten i Pessac-Léognan. Egendomen omfattar en yta på 78 hektar vinstockar, med en medelålder på 38 år. 67 hektar är planterad med röda druvor, fördelat på 55% Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 9% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Den resterande markytan är till för produktionen av vitt vin.
Tidigare användes endast Sauvignon Blanc druvor, men Florence och Daniel Cathiard ville även inkludera Semillion och Sauvignon Gris (10 %) i de vita vinerna.