Clos Marguerite

På Clos Marguerite producerar ett belgiskt par rena och eleganta enkelmarks viner i Marlboro-regionen på Nya Zeeland.

Läs mer
 

Historien om Clos Marguerite

I ett genomgående torrt och soligt klimat, odlar det belgiska paret Marguerite Dubois och Jean-Charles Van Hove sina 10 hektar vinmark på en grushaltig terrass längs den södra delen av floden Awatere i Marlborough-regionen. Jordmånen köpte de 1998, som planterades lite i taget med Sauvignon Blanc och Pinot Noir stockar. 2005, var projektet så bra igång att Marguerite och Jean-Charles valde att bygga en vingård på platsen.

Kunskapen om att göra utmärkt vin har de en bakgrund till. Jean-Charles Van hoven utexaminerades som oenolog från Bordeaux Wine Institute och som lantbruksingenjör specialiserad på jordmånsförhållanden från Universitetet i Louvain. Han har arbetat på flera av Bordeauxs bättre slott, inklusive Canon-La-Gaffelière i Saint-Emilion, och har sedan dess samlat värdefull erfarenhet genom olika jobb inom Nya Zeelands vinindustri. Hans hustru Marguerite är uppväxt med vin. då hennes farfar körde en framgångsrik grossistverksamhet. Hon har från start kastat sig ut i alla aspekter av vinodling, produktion och försäljning.

Vinerna från Clos Marguerite

Clos Marguerite producerar bara ett vitt vin (Sauvignon Blanc) och ett rött vin (Pinot Noir). Båda vinerna är eleganta, rena och aromatiska, och uttrycker Jean-Charles och Marguerites filosofi att blanda traditioner från den gamla vinvärlden med moderna metoder från den nya. Avkastningen är hållen medveten låg och druvorna vinifieras på ståltankar.

Paret har också mycket respekt för miljön. Därför används endast hållbara odlingsmetoder, bland annat följande: man involverar betande får mellan vinstockarna, vilket ger en naturlig form av ogräsbekämpning och gödningsmedel. Allt arbete på fältet görs för hand. Detta gör att vinstockarna är mindre sårbara för sjukdomar och därmed begränsar användningen av kemikalier.