Domaine Alain Chavy

Vattnet står högt i underjorden i Puligny Montrachet, så därför försöker bara några få vinproducenter att gräva ut vinkällare under sina domäner. Ett undantag är Alain Chavy, som värdesätter kyligheten i en källare otroligt mycket när han vinifierar och lagrar sina viner.

Läs mer
 






Historien om Domaine Alain Chavy

När han övertog hälften av sin pappas vingårdar 2003, beslutade Alain Chavy att gräva under den stora gamla byggnaden han hade tagit över i Puligny-Montrachet. Dem lyckades etablera en djup källare, och hans viner trivs nu under perfekta temperaturförhållanden 5,5 meter under jorden. 

Familjen Chavy har gjort vin i Côte de Beaune under de senaste 200 åren, men det var först 1976 började man lansera vinerna med sitt eget namn på etiketterna. Liksom många andra i Puligny Montrachet gjorde på den tiden, sålde de druvorna till Negociants (stora producenter som köper druvor från områdets mindre vingårdar).

Alains pappa, Gérard Chavy, valde att gå i pension 1997. Alain Chavy och hans bror Jean-Louis tog då över verksamheten av familje-domänen, och samarbetet mellan dem varade fram till 2003, då bröderna bestämde sig för att fördela egendomen mellan dem och starta om var för sig. I stället för att dela upp de minsta markerna i flera parceller, behöll Jean-Louis den största 1. Cru-mark Les Perrières, medan Alain, bl.a fick den mindre Les Pucelles och två tredjedelar av Les Clavoillons.

Alain Chavys viner kännetecknas av en elegant och relativt dämpad stil, med fokus på mineralitet och mogen frukt.