Domaine Daniel Crochet

Daniel Crochet går mot strömmen och gör seriös Sancerre som motsats till områdets ström av likgiltig industrivin.

Läs mer
 



Om Sancerre vinet

Sancerre är ett populärt vitt vin-både i hemlandet Frankrike och i resten av världen. Detta har inneburit att mängden av vinerna som kommer från detta välkända distrikt i Loiredalen, successivt har vuxit i en omfattning som inte längre kan försvaras rent kvalitetsmässigt.

98% av allt druvmaterial plockas maskinellt, som sprutas för våldsamt och skördeavkastningen är alldeles för hög. Konsekvensen har varit en stor negativ dipp neråt i kvalitet. Sancerre blir helt enkelt ett offer för sin egen framgång.

Kampen mot industriell vinproduktion

Enskilda producenter kämpar dock mot och vägrar att delta i denna halv industriella form av vinproduktion. En av de få är enologen Daniel Crochetvirka-4 generationen i en familjegård i Bué nära Sancerre city. Crochet tog över egendomen 1996, och expanderade den till de nuvarande 9 hektar planterade med två tredjedelar av Sauvignon Blanc och en tredjedel Pinot Noir, som odlas enligt ekologiska regler och bygger på filosofin om att naturen ska man vara försiktig med. På markerna plöjs jorden omsorgsfullt, gräs och ogräs får växa mellan vinstockar och sjukdomar och insekter bekämpas så miljövänligt som möjligt.

Daniel Crochet är mycket medveten om att hålla skördeavkastningen nere, för att säkerställa större koncentration i de handskördade druvorna. I källaren använder han naturlig jäst och låter vinet lagra länge "sur lie" (på resterna av druvskal, kärnor och druvskal). Den grundläggande tanken är att var enkelmarks karaktär ska uttryckas i vinerna, som alla kännetecknas av god friskhet, mogen frukt och balanserad syra.