Domaine Gallety

Den stora vinvärlden rymmer många imponerande familjesatsningar. Men få är så ambitiösa som Galety familjen-och ännu färre lyckas med att uppnå sina mål, såsom Alain och David-Alexandre i Rhone området Ardeche. De kommer att producera några av Rhone-dalens bästa viner, och de är redan mycket nära målet.

Läs mer
 

Kungen av Côtes du Vivarais

Domaine Gallety er uden tvivl den mest toneangivende producent i Côtes du Vivarais. Området har måske ikke den brede appel i sig selv, men kvalitetsmæssigt er vinene herfra vokset betragteligt i de sidste 30 år. Det var medvirkende til, at distriktet i 1999 fik sin egen appellation, og den anerkendelse kan i stor stil tilskrives Alain Gallety.

Historien om Domaine Gallety

Vi är i Ardeche, söder om Montélimar och väster om Rhône-floden. Detta är gränslandet mellan norra och södra Rhône, där klimatet är svalare och fuktigare än längre söderut. Här odlar Alain Gallety sina 15 hektar vinodlingar organiskt och med en stark dragning till de biodynamiska principerna. Sonen David-Alexandre tar också del i operationen, och går därmed i fotspåren av både hans far och hans farfar.

Tillbaka på 1970-talet började Alain Gallety att göra vin med sin far innan, han 1982 helt tog över driften av familjens vingård vid en ålder av bara 18 år. Vinstockarna växer på stenig jord på högt belägna marker med vilt växande växter och örter. Detta betyder att markerna endast är framkomlig med hästdragen plog. I gengäld tillhör själva vineriet till ett av de mest modernaste, där vinet går från jäsning skar till tankar uteslutande med hjälp av tyngdkraften.

Domaine Gallety - i konstant utveckling

Och även om far och son har en tydlig uppfattning om hur uttrycket i deras viner ska vara, vänder de sig ofta till andra regioner för att lära sig nya metoder och tekniker.

Det har bland annat lett till att domänens viner lagras på mindre Bourgognefat framför de traditionella betongtankar och stora foudres (som ofta rymmer många tusen liter). Alain och David-Alexandre Gallety är övertygade om att det tillför ännu större finess till vinerna.