Domaine Hubert Lamy

Domaine Hubert Lamy lyser idag upp som en av de mest glittrande stjärnorna i kommunen Saint-Aubin. Domänen är en av de gamla klassiker som redan i mitten av trettiotalet börjadetappa på flaska och sälja direkt till kunderna.

Läs mer
 

Vinproduktionen hos Domaine Hubert Lamy

När det gäller kvalitet har Domaine Hubert Lamy alltid varit bland de ledande i Saint-Aubin, men sedan 1995 har kvaliteten stigit stadigt. Det är i sådan utsträckning att den också har uppmärksammats utanför Saint-Aubin.

År 1995 övertog sonen Olivier Lamy driften av familje domänet. Fadern såg sonens talang och gav honom därför chansen i mycket ung ålder. Olivier Lamy var den siste eleven hos den legendariske vinproducenten Henri Jayer i Vosne-Romanée. På Domaine Hubert Lamy har Olivier infört ett antal nya åtgärder i både mark och källare, som allt samman tjänar till att lyfta kvaliteten. I marken beskärs vinstockarna två gånger under försommaren. Ingen gödsel används för att hålla tillväxten jämn och stadig. Dessutom försöker Domaine Hubert Lamy undvika alla typer av bekämpningsmedel. Vinerna odlas därför till stor del enligt ekologiska principer, men Olivier Lamy har inga planer på att låta sig certifieras.

Vinerna från Domaine Hubert Lamy

I källaren experimenterar Olivier speciellt med träfat. Till hans Saint-Aubin 1. Cru-Frionnes används till exempel. tre olika typer av ekfat. Hans övriga Saint-Aubin 1. Cruér till exempel, Le Cortons, Les Murgers de Dents de Chien, lagrar vinet på fat med en volym på 650 liter-och inte den typiska 225 liter. Detta, enligt Olivier, ger en betydligt bättre integration mellan trä och frukt. Vinerna från Domaine Hubert Lamy är unika. När man smakar hans vita Saint-Aubins, gissar de flesta människor på antingen Meursault eller Puligny-Montrachet av hög klass. Detsamma gäller för hans röda Saint-Aubin, och här gissas det mest ofta på Volnay. Pris och kvalitetsmässigt är vinerna härifrån kanske det bästa Bourgogne kan erbjuda för tillfället.