Domaine Huet

Det är förlåtet, om du tycker att biodynamiskt fungerar som en övernaturlig och överdriven metod att skapa vin på. Men det är bara förlåtet, om du faktiskt har upplevt vilket mirakel som kan hända när solen, månen och stjärnorna står helt rätt i himlen. Domaine Huet är inget annat än den största när det gäller Biodynamik i Loire. Smaka bara på det varierade utbudet av torra och söta vita viner och dessertviner-som tar andan ur dig helt och hållet!

Läs mer
 

Om Domaine Huet

Sedan mitten av 1980-talet har Domaine Huet framställt viner enligt biodynamiska principer, och belöningarna för de perfekta förutsättningarna i både mark och källare är stora. Vinerna är perfekta för mat, där de har sin stora kraft.

Domaine Huets viner är också mycket långlivade. De säljer fortfarande vin från"20-och 30-talet", som fortfarande smakar helt utmärkt. Vingårdens kvaliteter har också fått den internationella vinpressens uppmärksamhet. I synnerhet husets söta vin, Cuvée Constance, som har uppnått de magiska 100 poängen i Robert Parkers The Wine Advocate. 1986 hade väderförhållanden förstört mark, och Domaine Huets ägare Noël Pinguet kände en stark frestelse att använda kemikalier för att bota problemenen, då vinexperten och humanisten Jacques Puisais introducerade honom för biodynamik.

Denna nya upptäckt kom som en chock, och födde ett hav av frågor. Även om metoderna och ideologin verkade absurda, kände Noël Pinguet fascinerad och lockade av möjligheterna. I början av 1987 började han sitt första experiment på en liten del av en parcel. Efter skörden var resultatet så övertygande, att Noël Pinguet konverterade Domaine Huets produktion till de biodynamiska odlingsmetoderna. Nu, mer än tjugo år senare, är alla områden i perfekt hälsosam balans-utan användning av kemikalier.

Vinerna från Domaine Huet

Vinerna från Domaine Huet är certifierade av Demeter, kontrollorganet för att säkerställa att de biodynamiska spelreglerna respekteras. Men kontrollen innebär ofta byråkrati, och för många är byråkratin både stel och tidskrävande. Där är faktiskt många som producerar biodynamiska viner. De orkar bara inte med allt pappersarbete, inte heller ledas av konsulter från Demeter, om hur de odlar sina jord-de vet det nämligen bäst själv.