Domaine Tempier

Lucien Peyraud är ett av det mest betydelsefulla namnet i Bandol-området. Han grundade inte bara Domaine Tempier, han var också en bland pionjärerna i att få Bandol fast på den franska vinlistan. Slutligen har han varit mån om at försäkra sig att Mourvedre-druvan fick en central roll i områdets vinproduktion, och när man smakar hans viner, förstår man varför han har förälskat sig i denna druvan.

Läs mer
 





Om Domaine Tempier

En hel del positiva saker har sagts om Domaine Tempier. Berömmelsen vilar bland annat på domänens rose´, som är ansedd av många som den bästa i Provence. En Rosé i toppklass, som är sammansatt av Mourvedre, Cinsault och Grenache druvor.

Även den röda cuvée "Bandol Rouge" är en blend av Mourvedre, Cinsault och Grenache, medans vingården också står bakom ett uppfriskande vitt vin, som produceras på druvorna Ugni Blanc och Clairette. Och det är inte bara vingården som ska hyllas för de utmärkta resultaten. Oenologen Daniel Ravier har sin mycket betydelsefulla påverkan på kvaliteten, som han har sin fasta hand om i vineriet.

Men den största framgången hos Domaine Tempier är deras berömda enkel marks viner: La Tourtine, Migoua och Cabassaou. Dessa marker har vinstockar som är mer än 50år gamla. Det är därför fullt befogat, att många nämner dessa marker, när man ska utse de finaste exponenterna för vinerna från Bandol.

Vinmarkerna är planterade med Mouvedre sedan Grenache, Cinsault, Carignan och Syrah för de röda vinerna. Domaine Tempiers standard cuvée tillverkas på 75% Mouvedre.

Enkelmarks vinet Cabassaou görs på 95% Mouvedre, Tourtine med 70-80% och La Migoua 50-60% beroende på årgången.