Malvira

Ofta kastar Piemonte-producenter långa blickar efter de bästa Barolos och Barbaresco. Men några gånger kastar Barolo-producenterna avundsjuka blickar på Langhe-vinerna, till exempel de som produceras av Malvira i Roero-området i Alba. Malvira gör något speciellt - både med de röda Nebbiolo och de vita Arneis-vinerna.

Läs mer
 

Unika viner med speciell smak och mineralitet

Vinhuset grundades i mitten av 1950-talet av Giuseppe Damonte. Vid den tidpunkten var potentialen i området ännu inte fullt ut förverkligad, men Giuseppe såg möjligheterna att producera gott vin i denna del av Piemonte och började odla vin på några få marker. Under 1970-talet tog han sönerna Massimo och Roberto med in i produktionen. De två bröderna har delat på uppgifterna mellan dem: Massimo styr ute i vinmarken, medan Roberto är ansvarig i källaren. Detta perfekta samarbete har resulterat i ett enorm kvalitetslyft i vinerna från Malvira.

Malvira i dag

Vingården har för närvarande 42 hektar vinstockar i kommunerna Canale, Monteu Roero, Castellinado och La Morra. Vingården ligger precis utanför Canale. Området täcktes av havet för tusentals år sedan. Jorden är därför mycket kalk-, lera- och sand-rik. Denna kombination ger Malvira-vinerna den speciella smaken och mineraliteten som gör dem unika.

Namnet "Malvira" härstammar från den tidigare källarens belägenhet. Gården vätte mot norr istället för söder, vilket strider mot traditionen.
Så "mal" står för dålig och "virà" för plats. Källaren flyttades senare till sitt nuvarande och mycket bättre läge vid foten av Trinita-marken i den lilla byn Canova utanför Canale.