Mousserande vin

Det sägs att de flesta geniala uppfinningarna i verkligheten faktiskt blev till av misstag. Detta gäller också förmodligen för mousserande vin. Historien berättar att det fanns misstag på en sändning av vita viner som skall skeppas från Frankrike till England, så restsocker i flaskorna förvandlades till koldioxid som skapade bubblor. Detta blev man mycket glad för i England, vilket är anledningen till att felet plötsligt blev en eftertraktad vintyp som fransmännen satte i produktion!

Läs mer
 
















Mer om Champagne

Det finns fortfarande något spännande, obeskrivligt och elegant över en utmärkt champagne, och oavsett det stigande priset från den franska kungen av bubblor, kommer det alltid att ha sitt eget kapitel i historien om vin. Det är dyrbart, men det har också något mycket speciellt, som i de goda flaskorna berättigar prislappen och rykte.

Detta betyder dock inte att vi inte är skyldiga oss själva att utforska alla andra fantastiska bubblor. Oavsett om det är fransk Cremant, spansk Cava, italiensk Prosecco eller tysk Sekt, är det hög kvalitet, energisk elegans och en mycket mångsidig smakspektra vi finner .

Cremant

Cremant är i princip en Champagne som kommer från ett annat område än Champagne. Produktionsmetoden är densamma, men de unika territoriella förutsättningarna för Champagne-distriktet gör den stora skillnaden. Men Cremant kan också vara mycket spännande och ofta i en prisklass som gör det attraktivt för ännu mer.

Cava

Cava är den spanska motsvarigheten till Champagne. Ursprungligen kallade spanjorer sina bubblande viner för Champaña, men det var fransmännen uppenbarligen inte så nöjda med, så spanjorer var tvungna att hitta sitt eget namn för 50 år sedan. De flesta Cavas produceras på druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada i Katalonien, och det kan smakas att de får mer solsken än Champagne vinerna. Det gör dem mer mjuka och söt fyllda och mindre torra och eleganta.

Spumante

Spumante är den generella italienska termen för mousserande vin, och de kan ha en massa olika smaker och sötma grader. Asti-distriktet i Piemonte ger vanligtvis söta bubbelviner med mindre alkoholhalt och är gjord på Moscato-druvan. Prosecco finns i många sötma grader och kommer från regionen Veneto, medan Lombardiet är hem för Franciacorta bubblor, som också produceras i både torra och varianter.

Tysk Sekt

Mousserande viner från Tyskland kallas Sekt, och de är mycket lätta att dricka och har en större mjukhet och sötma än du upplever i norra Frankrike. Tysk Sekt är gjord på Riesling druvor och har samma runda och fruktig stil.