Rosévin

Rosévin har levt lite i skuggan av andra vintyper i många år, eftersom det har producerats dålig kvalitet i det förflutna. Men lyckligtvis är världen idag återigen fylld med utsökta viner med den vackra färgen och parfymerad doft! Grupper av människor som älskar gott rosé växer år för år, och det har aldrig varit mer populärt att dricka seriöst rosé än det är just nu!

Läs mer
 















Som en bro mellan rött vin och vitt vin, kombinerar en bra rosé många av egenskaperna från dessa två vintyper.

Rosévin kan framställas i princip på alla röda druvsorter och med varierande längd av skalkontakt.

Rosé kan varieras i det oändliga. En vacker ljus kryddig Provence rosé, en mörk tät rosé från Katalonien eller kanske en saftig och sval sydafrikansk rosé? Fantasin sätter gränser!

Rosévin produceras över hela världen, och smak intryck är lika olika som ursprunget. På Theis Vine har vi ett stort urval av franska roséviner, men vi har också spännande rosé-viner från Italien, Spanien, Chile, Sydafrika, Tyskland och Österrike.

Från genomskinlig till mörkrosa

Rosévin är inte en blandning av rött och vitt vin, med undantag för några få Rose´ Champagner. Rosévin har fått sitt namn från Frankrike, där ordet "rose´" betyder rosa. I England, går de ljusrosa roséerna under namnet "Blush", och i USA under beteckningen "vitt" på grund av en modetrend från 1980-talet, där vinet skulle vara vitt för att vara trendigt, och därmed hade etikett på rose´viner av t ex en blå druvsort som Zinfandel under namnet "White Zinfandel".

Rosévin kan upplevas som nästan genomskinligt till helt mörkrosa. Vinet får sin färg från kontakten med skalen på de blå druvorna-en process som också kallas för maceration. Innan maceration, blir druvorna krossade, så den nödvändiga mängden färg eller antocyaniner kan utsöndras i druvmusten. Ju intensivare skalen är i färgen, desto mörkare är rosévinet i slutändan. Det är de olika processerna som tillför vinet dess utseende, smak och innehåll av tanniner.

Den stora rosé jätten

Frankrike står för många som en symbol för en stor och stolt vinnation, och producerar fler stora viner än något annat land i världen. En nation av vinbönder och med en så väl integrerad vinkultur, att alla fransmän har ett personligt förhållande till vin. Frankrike står i dag för cirka 30% av den totala produktionen av rosévin över hela världen, vilket är ganska imponerande, och en tydlig indikator för vintypens popularitet i söder.

En uppfriskande törstsläckare

I de sydeuropeiska länderna är rosévin en uppfriskande törstsläckare, när temperaturen når 30 ° grader. Ett rosévin i Frankrike bör helst vara torrt och ha så mycket karaktär som möjligt gemensamt med deras älskade röda viner. En av de mest berömda vinregionerna i Frankrike inom produktionen av rosé är Provence, men även i syd Rhône och Languedoc-Roussillon, produceras stora mängder Rosé vin på primärt Grenache och Cinsault.

Spanien är också med på vågen av framställning av rosé. Det ljusrosa vinet kallas "Rosado", medan de mer kraftfulla och mörkrosa varianter produceras under namnet "Clarete". I Italien är rosévin inte alls lika utbrett som i Frankrike och Spanien, men det finns några ganska framgångsrika rosé-viner, som säljs under namnet "Rosato". Dessa roséviner framställs ofta på Nebbiolo, Aglianico och Negroamaro.

De ledande rosé nationerna i världen:

  • Frankrike (står för 30% av den totala produktionen av rosévin)

  • Spanien

  • Italien

  • Australien

  • Sydafrika

  • Chile