Tenuta Valdicava

För en vingård som har en produktion på 6000 lådor vin per år inte hela världen. Och så är filosofin i Brunello tillverkaren Valdicava, och det kan också förklara varför vinerna här räknas bland de största i Montalcino appellationen: lite, men bra. Väldigt bra!

Läs mer
 




Historien om Tenuta Valdicava

Egendomen köptes 1953 av Martini Bramante-en av vinbönderna som ursprungligen hyrde hyrde mark på deras ställe. Då hade Bramante stora tankar om vinet. Hans dröm var att odla de bästa Sangiovese Grosso druvor, göra vin på dem och buteljera dem i sitt eget namn. Men det skulle gå 15 år innan drömmen blev verklighet, och i början var han tvungen att nöja sig med att sälja vinerna under Consorzio di Brunello med släktnamnet på etiketten.

Bland de mest eftertraktade vinerna i Italien

 Det var först i mitten på 1970-talet som Bramante bedömde att kvaliteten hade nått en nivå som motiverade han att sälja sina viner under sin egen etikett. Han valde namnet Valdicava, uppkallad efter dalen där de största enkelmarks vinerna i Brunello producerades-bl.a. Madonna del piano, som är husets reserva vin.

Martini Bramantes barnbarn Vicenzo Abbruzzese, började att arbeta både i marken och i källaren 1987 och tog så småningom över Valdicava. Under de senaste 30 åren har han lyckats göra husets viner till några av de mest eftertraktade i Italien. Gradvis har han förändrat stilen från strama, stängda och långsamt utvecklade viner till idag mer tillgängliga utgåvor, som på samma gång har en stor lagringspotential.

Vingården har 27 ha och markerna odlas organiskt med inriktning mot biodynamisk. Grundtanken är att skapa viner med ren frukt och råstyrka utan användning av industriellt framställt gödselmedel och bekämpningsmedel. De gamla vinstockarna ger mycket lite. Till gengäld finns det en stor koncentration i druvorna, och grön skörd, där man nödvändigtvis inte tar bort några av de omogna klasarna.