Vinedos de Alcohuaz

De största genialiska drag händer när man kastar sig in i något som inte bör vara möjligt. Och det bör inte vara möjligt att skapa vin på granithaltig, vulkanisk jord på berget Anderna-2200 meter över havet. Det stoppade inte Alvaro Flaño från att göra försöket, och resultatet är lika magnifik som utsikten från bergstopparna. Detta är helt enkelt genialt vin med massor av personlighet, känsla och skyhög kvalitet.

Läs mer
 

Ibland möter man vinmakare som er över alla hinder och kastar sig in i något nära omöjliga projekt. En sådan person är Alvaro Flaño. När han i mitten av 1990-talet började köpa jord i Chiles Elqui Valley, 500 km norr om Santiago, hade han inte föreställt sig att han skulle börja odla vin i bergs Anderna på en 2200 meters höjd. Men projektet började ta form under 2005, och i nära samarbete med sin son Patricio, skapade han Viñedos Alcohuaz, uppkallad efter den närbelägna byn.

Vulkanisk underground och extrema förhållanden

Vinmarkerna byggdes på granithaltig, vulkanisk jord och är några av de högst belägna i världen. Här bjuder klimatet på stora kontraster. Under dagtid strålar solen ner 300 dagar om året och nästan rostar vinstockarna. I gengäld är det iskallt på natten. Inte alla druvsorter kan överleva under sådana extrema förhållanden, men särskilt den härdiga Syrah druvan trivs här i höjderna, och den dominerar därför i blenden i flera av vinerna från Alcohuaz.

Viñedos Alcohuaz valde de första åren att sälja druvorna till vingården de Martino. Vinmakaren Marcelo Retamal, blev samman knuten till Alcohuaz, som släppte de första vinerna under eget namn det året. De 18 hektar odlas organiskt och biodynamiskt, och eftersom luften här är så tunn och torr, så drabbas vinstockarna knappast aldrig av sjukdom. Vinerna är rena och frisk syra, känsla och struktur.