Vitt vin

Inget vin kan friska upp och lyfta atmosfären som ett underbart vitt vin-både med och utan mat. Vitt vin har nästan oändliga fasetter runt om i världen och många distrikt har byggt sin historia och rykte på vita druvor; Tänk bara på Loiredalens krispiga viner, Chablis krämiga nektar, Marlboroughs gröna parfym, eller de majestätiska Riesling-vinerna som upptar det mesta av Tysklands produktion.

Läs mer
 























































Om rött vin är kungen i vinvärlden-så är vitt vin onekligen drottningen.

Lätta och eleganta viner från Sancerre i Loiredalen. Krispig Chablis från Bourgogne och fatlagrade tunga Chardonnayer från Australien och USA. Vitt vin kan ha oändligt många olika uttryck, och på Theis Vine gör vi allt för att ha ett urval som tillgodoser alla smaklökar.

Fram till 70-talet var vitt vin den mest eftertraktade vinsorten i världen, och den produceras idag över hela världen. Som utgångspunkt är det bäst lämpad för de områden som inte är för varma, men med moderna metoder för syra justering och kylning, är det möjligt att skapa spännande vitt vin över hela världen.

Frankrike har traditioner med klassiska Chardonnay viner från Chablis området Bourgogne, medan Sauvignon Blanc druvan är i centrum i Sancerre i Loiredalen. Men mängden av intressanta druvsorter från det klassiska franska vinlandet är enorm, och Roussanne druvan är med till att skapa fantastiska vita viner från Chateauneuf-du-Pape i Rhone.

Italien är ett mycket varierat land när det gäller vitt vin. Från de norra regionerna Friuli, Alto Adige och Piemonte till varmare södra delen, där Sicilien och Campanien är bland de intressanta områdena. Från Tyskland, är de flesta av oss är bekanta med Mosel och Rhein vinerna, som i många fall produceras på Riesling druvan. Det är dock långt ifrån den enda druvsort som är värt att prova på från Tyskland, där Silvaner, Sauvignon Blanc, Weissburgunder och flera andra sorters viner som visar den tyska mångsidighet på vita viner. Österrike har sin stora stjärndruva Grüner Veltliner, men även här finns ett stort utbud av druvsorter som Riesling och Chardonnay som de sorter som följer tätt i hälarna på Veltliner.

I Spanien är det främst de nordligaste delarna som producerar fantastiska vita viner, och Albariño-druvan i Galicien-och även för den delen i Portugal-är helt sin egen. Verdejo och Viura är också spännande Spanska vit vins druvor, medan Mallorca har några exceptionellt spännande vita viner, som bl. a skapas på den blå Callet druvan.

I Sydamerika kan Argentina ståta med sina vackra viner som den lokala Torrontés-druvan och internationella druvorna som Riesling och Chardonnay. Sauvignon Blanc och Chardonnay finner vi mycket i Chile.

I USA är det är också Chardonnay och Sauvignon Blanc, som är de mest intressanta gröna druvorna, men i det kyliga Oregon skapar man också bländande viner på Pinot Gris, medans Canada har både sötmafylld Riesling och krispig Chardonnay.
Sauvignon Blanc är den viktigaste druvsorten i Nya Zeeland, där, särskilt i Marlborough området, står det för den stora majoriteten av produktionen, men även här, är Chardonnay och Riesling populära, medan Australien särskilt levererar på Chardonnay och på Riesling.
Sydafrika är också med på Sauvignon Blanc vagnen, medans du kan utmana dig själv med mäktiga Chateau Musar, som i Libanon skapar vitt vin på lokala druvsorter som Obaideh och Merwah.

Det är stor skillnad på om ett vitt vin är fatlagrad eller inte. Ek ger en fet och vanilj-präglad struktur på smaken, som på samma gång blir betydligt mer kraftfull.