Weingut Rainer Wess

Far och dotter är på väg att uppnå stjärnstatus i den österrikiska vinvärlden med sina rena, friska och eleganta Grüner Veltliner-viner.

Läs mer
 

Om Weingut Rainer Wess

Kombinationen av far och dotter i nära samarbete kommer det ibland fram de mest framstående vinerna. Bruno och Bruna Giacosa, Angelo och Gaia Gaja i Barbaresco och Georges och Christine Vernay i Condrieu är lysande exempel på detta. I de österrikiska regionerna Wachau och Kremstal gör Rainer Wess och dottern Christina sina rena, livliga och aromatiska Grüner Veltliner-viner, som är självklara kandidater i kategorin "kommande stjärnor".

Rainer Wess studerade oenologi på 1980-talet och följde upp studierna med en vistelse på flera av de bättre vinproducenterna i Bordeaux. När han återvände till Österrike i slutet av 1990-talet, skulle han naturligtvis utnyttja den kunskap han hade förvärvat. Han köpte en liten vingård, hyrde några parceller i Loibenberg området längs Donau i den östra delen av Wachau och började producera små mängder vin. Druvorna transporterades från markerna i små plastspannar och fot trampades i vineriet. Det gick mycket bra, och så kom ideén att investera i egna områden. År 2009 flyttade han in i en 300-årig gammal klosterkällare i Krems, där han installerade en topp modern produktionsanläggning.

Weingut Rainer Wess i dag

Wess odlar 10 hektar vinmarker idag, och köper druvor från ytterligare 6 hektar-både Grüner Veltliner och Riesling. Markerna odlas enligt hållbara och ekologiska principer, och först för få år sedan var det tillgängligt för att få en traktor för plöjning av de ofta mycket branta sluttningar med vinstockar.

Rainer och Christina har satt ett mål: deras viner ska inte bara vara bland de allra bästa i Wachau och Kremstal, utan också uttrycka en helt personlig stil: rena, friska och eleganta viner med en tydlig terroir prägel. Tillsammans arbetar de för att uppnå detta mål. Även om Christina tar främst hand om marknadsföringsuppgifter och Rainer är mer i källaren, ser de alltid till att de är överens om de stora besluten: när sker skörden, vilken typ av jäst ska de använda och när ska vinerna buteljeras? Det samarbetet har hittills burit en hel del frukt.