Weingut Velich

 Heinz Velich har gott om tid när han gör sina Chardonnay-viner. Mycket gott om tid. I slutet av vinframställningen, får vinerna fortsätta jäsa i stora, använda ekfat, och det går hela 24 månader innan de är redo att tappas på flaska. 

 

Läs mer
 



Vinet måste få ha sin tid

Då vissa kanske jublar vid tunga ekfatlagrade Chardonnay´er, medans några föredrar helt motsatsen; friska, lätta och mineralrika som bara får kort eller ingen fatlagring alls-Ja, då följer Heinz Velich sin helt egna filosofi:” vinet måste få ha sin tid”. Fatet bör runda av den, men inte ge den smak. Och varje form av kemisk eller mekanisk påverkan på vinet är förbjudet.

Weingut Velich grundades 1933 av Otto Velich i den lilla staden Apetlon, i Burgenland regionen. Vingården är fortfarande i familjens ägo och har vuxit sig större och större genom åren. Bröderna Heinz och Roland Velich arbetade tillsammans i början, men i dag har Heinz ensamt ansvar för vingården, som har en yta på cirka 10 hektar med vinstockar i Neusiedlersee Seewinkel national park. Här odlas endast vita druvor-som är traditionen i området. I sin tur produceras både torra och söta viner på lokala och internationella druvor, som skördas först när de har uppnått full mognad.